Botox behandeling in het oogcentrum te Antwerpen

Dr. E. Mertens

Botox behandeling: illustratie

Botuline-toxine, zeg maar Botox is een eiwit dat wordt aangemaakt door de bacterie Clostridium botulinum. Botox heeft als geneesmiddel twee effecten:

  • het blokkeert de prikkeloverdracht van zenuwen naar spieren, waardoor de werking van de spieren afneemt of stil komt te liggen.
  • het blokkeert de werking van zenuwen die de zweetklieren prikkelen, waardoor voorkomen wordt dat de klieren zweet produceren.
De meeste rimpels in het gelaat ontstaan door het aanspannen van spiertjes vlak onder de huid. Dit zijn vooral de fronsrimpels op het voorhoofd en tussen de wenkbrauwen en kraaienpootjes aan weerszijden van de ogen. Botox blokkeert het ‘aanspan-signaal’ tussen de zenuwtjes in de huid en de huidspieren. Hierdoor kunnen de spiertjes in de huid niet meer (volledig) worden aangespannen. Bij kraaienpootjes is het volledige resultaat al zichtbaar na 2 tot 3 dagen. Bij de frons –en voorhoofdrimpels begint u het eerste effect pas waar te nemen na 3 dagen. Het volledige botox proces duurt ongeveer 1-2 weken. Daarna heeft het zijn volledige resultaat bereikt. Uw gelaat zal er jonger en meer ontspannen uitzien. Het effect houdt, afhankelijk van persoon tot persoon een 4 tot 6 maanden aan, daarna neemt de mogelijkheid om de spiertjes aan te spannen weer langzaam toe. Er groeien dan namelijk weer nieuwe zenuwuiteinden aan om de geblokkeerde zenuweinden te vervangen.

Mensen die veel fronsen kunnen soms ongewild een norse of boze gelaatsuitdrukking hebben. Helaas blijven veel van die fronsrimpels aanwezig, zelfs als de gezichtsspieren ontspannen zijn. De botox behandeling helpt derhalve ook rimpels te voorkomen.

Botox is een buitengewoon veilig geneesmiddel dat in verschillende medische specialiteiten wordt toegepast. De kleine injecties zorgen voor een kortdurende pijn door de prik. Soms wordt bij het prikken een bloedvaatje geraakt waardoor een kleine bloeduitstorting kan ontstaan. Na de injectie is er een minimaal bultje (zoals een muggenbeet) zichtbaar dat echter zeer snel terug verdwijnt.

Na de botox behandeling kunt u onmiddellijk uw normale activiteiten verderzetten.

Botox therapie wordt niet toegepast bij zwangere vrouwen en tijdens de borstvoeding.

Niet iedereen reageert op dezelfde manier op de injecties. Gemiddeld zal bij 90% een duidelijke verbetering van de rimpelvorming worden bereikt. Bij een kleine minderheid van de patiënten vallen de behandelingsresultaten tegen m.b.t. hun verwachtingen van de therapie.

Wenst u meer informatie over botox? Mail ons via info@zien.be of bel ons op het nummer +32 (0)3 828 29 49.

Vorige: CK | Volgende: Cataract

 Wilt u graag een rondleiding in het Oogcentrum, klik dan hier!
Voorstelling team
Biografie Dr. E. Mertens

Onderhoudskontrakten

Boomsesteenweg 223
2610 Wilrijk
Belgie

E-mail
info@zien.be

Tel.
+32 (0)3/828 29 49

Fax
+32 (0)3/820 88 91