Cataract behandeling bij Oogkliniek Antwerpen

Dr. E. Mertens

Wanneer uw dokter spreekt van cataract of staar, is er geen reden tot paniek. Boven een zekere leeftijd ontstaat er bij de meerderheid van de mensen een zekere graad van cataract. De laatste jaren is echter veel vooruitgang geboekt in de behandeling en de oogarts kan meestal reeds een oplossing aanbieden zodra u klachten krijgt.

In tegenstelling tot wat u misschien heeft gehoord is cataract GEEN vliesje of velletje voor het oog. Cataract is een vertroebeling van de eigen ooglens. Het zicht wordt wazig alsof de bril niet meer aangepast is, of alsof de bril steeds vuil is. Dit is vaak alleen voor het zicht van ver, maar wanneer men lang genoeg wacht wordt het zicht voor alle afstanden wazig.

Cataract kan ontwikkelen in maanden tot jaren. In een vroeg stadium kan het lang stabiel blijven, wanneer het begint te veranderen gaat het zicht stilaan achteruit. Wanneer de bril na de leeftijd van 60 jaar terug geleidelijk begint te veranderen en men bijvoorbeeld terug kan lezen zonder bril, is dit vaak door cataract. Wazig zicht vooral bij fel tegenlicht en dubbelzien met ťťn oog zijn ook typische tekens van (een al vrij uitgesproken) cataract.

cataract: illustratieAlhoewel cataract kan veroorzaakt worden door vele aandoeningen, is het meestal een leeftijdsverschijnsel. In dat geval treft het vaak beide ogen. Oogtrauma, diabetes en sommige geneesmiddelen (indien ze zeer lang worden ingenomen) kunnen bijdragen tot haar evolutie. Cataract komt ook voor bij kinderen en pasgeborenen, maar slechts zeer zeldzaam.

Het menselijk oog is zoals een camera. Eťn van de essentiŽle onderdelen is de eigen ooglens. Deze is helder, kleurloos en doorschijnend en bevindt zich achter de pupil. Ze heeft dezelfde vorm als een sterk vergrootglas. Haar functie is, wat we zien, helder te projecteren op het netvlies. Het netvlies functioneert als de film van een fototoestel. Het vangt het beeld op en stuurt via de oogzenuw een signaal naar de hersenen die ervoor zorgen dat we zien. Wanneer de ooglens troebel wordt, dan kan alleen een troebel beeld doorgegeven worden via het netvlies aan de hersenen. Een bril kan het wazig zicht niet wegnemen.

Tot nu toe heeft men met oogdruppels of geneesmiddelen nooit een grote verbetering kunnen bereiken van het wazig zicht. Ook volledig stabiliseren van de evolutie is met deze middelen helaas niet mogelijk.

Een verandering van bril neemt natuurlijk de oorzaak niet weg, maar soms kan men tijdelijk weer wat beter lezen van ver. In onze ervaring echter nemen nieuwe glazen de waas veroorzaakt door de cataract niet weg. De meeste mensen zijn bijgevolg niet gelukkig met zoín nieuwe bril en zoeken reeds na enkele maanden een andere oplossing. Bijgevolg vinden wij het beter de enige echte oplossing dadelijk te bespreken.
Deze oplossing is de cataract operatie. Een cataract operatie is zelden dringend. Er bestaan zeldzame situaties waarbij een operatie wel dringend is, bijvoorbeeld wanneer een vergevorderd cataract een ernstige ontsteking of glaucoom veroorzaakt. Meestal bepaalt de patiŽnt echter zelf (in overleg met de oogarts) welk het beste tijdstip is om zich te laten opereren. Wanneer de patiŽnt in zijn dagelijks leven (krant lezen, TV kijken, auto rijden) gestoord wordt, zal een operatie worden aangeraden. Men dient hiervoor niet meer zoals vroeger te wachten tot de cataract ďrijpĒ is.

De ingreep kan gebeuren onder plaatselijke en algemene verdoving. De tendens is naar plaatselijke verdoving en patiŽnten zijn dankzij de huidige techniek slechts 2 tot 3 uur in het ziekenhuis. Het zicht aan het aangetaste oog kan bijna ogenblikkelijk verbeteren, maar belangrijk is te weten dat iedereen herstelt aan een verschillend tempo. Als er voor een algemene anesthesie wordt gekozen, dan is een opname in het ziekenhuis soms noodzakelijk voor minstens een dag. De algemene tendens is echter naar lokale anesthesie, en zelfs naar druppel verdoving. Hierbij wordt het oog enkel verdoofd met druppels en komen er GEEN spuiten meer aan te pas.

Er zijn verschillende manieren om de cataract te verwijderen. Meestal duurt de operatie zelf minder dan een 15 minuten. De meest moderne methode is faco. Hierbij brengt de chirurg door een kleine opening een hol buisje dat trilt aan zeer hoge snelheid in de cataract. Deze trilling breekt de cataract in kleine stukjes die door het buisje worden weggezogen. Ook hier laat de chirurg het achterste deel van het kapsel intact. Bijna steeds wordt tegenwoordig een implantlens geplaatst.
De laatste evolutie is opereren volledig zonder draadjes, en dit kan dankzij een plooilens.

Wenst u contact met ons op te nemen voor meer informatie of een afspraak in verband met een cataract behandeling? Contacteer ons dan via mail info@zien.be of bel ons op het nummer +32 (0)3 828 29 49.

Vorige: Botox | Volgende: CK

 Wilt u graag een rondleiding in het Oogcentrum, klik dan hier!
Voorstelling team
Biografie Dr. E. Mertens

Onderhoudskontrakten

Boomsesteenweg 223
2610 Wilrijk
Belgie

E-mail
info@zien.be

Tel.
+32 (0)3/828 29 49

Fax
+32 (0)3/820 88 91