Glaucoom behandeling in het oogcentrum te Antwerpen

Dr. E. Mertens

Bij de ziekte glaucoom sterven de oogzenuwcellen langzaam af, meestal door een verhoogde oogdruk. Deze afgestorven cellen kunnen niet vervangen worden. Daarom is het verlies aan gezichtsvermogen door glaucoom onomkeerbaar.

Glaucoom: illustratieAls je glaucoom hebt, merk je dat in den beginnen niet echt op. Dat komt omdat het geen pijn doet. Het geeft zelfs geen drukgevoel. Bovendien blijft je gezichtsscherpte lang intact. Je ondervindt lange tijd geen wazig zicht, en de kleinste details blijf je zien, ongeacht of je een bril draagt of niet. Wat er eerst, en almaar verder, wordt aangetast is het gezichtsveld. Als daar heel traag stukken uit verdwijnen, valt dat niet zo snel op. Daarbij komt nog dat de verdwenen stukken niet als zwarte vlekken in het gezichtsveld verschijnen. Want die stukken worden ingevuld door de hersenen. Pas als er nog heel weinig informatie uit het oog naar de hersenen komt, zakt het door de hersenen gebouwde kaartenhuis in elkaar, en word je brutaal geconfronteerd met je zware handicap. Op dat moment heeft het oog al vrijwel het volledige gezichtsveld verloren. In laatste instantie verliest het ook nog het scherptezicht, en is het dus volledig blind. Meestal zijn beide ogen aangetast, maar het ene oog is vaak meer aangetast dan het andere.

De oogarts heeft voldoende middelen ter beschikking om het gezichtsvermogen of wat er nog van overblijft, te bewaren. Daarom dient de diagnose zo snel mogelijk gesteld te worden, nog voor er verlies aan gezichtsvermogen is opgetreden. En dit kan alleen tijdens een onderzoek bij de oogarts.
Hoewel glaucoom ook bij kinderen en jonge volwassenen voorkomt, treedt de ziekte meestal op vanaf de leeftijd van 40 jaar. 2% van de Belgen die ouder zijn dan 40 jaar hebben glaucoom. Daarom is een eerste onderzoek bij de oogarts op 40-jarige leeftijd noodzakelijk. Daarbij komt dat, hoe ouder je wordt, hoe meer kans je hebt om glaucoom te krijgen. Zo heeft in ons land 4% van de mensen ouder dan 80 jaar glaucoom. Als je tussen de 40 en 65 jaar oud bent, kom je best om de 2 jaar op controle. Vanaf je 65 jaar wordt het een jaarlijks onderzoek.

Als er iemand in je familie glaucoom heeft, heb je zelf een grotere kans om glaucoom te krijgen. Bovendien kan dit dan ook al op jongere leeftijd. Zodra je weet dat een familielid glaucoom heeft, ga je best bij de oogarts langs. Het gaat hier niet alleen om je broer of zus, ouders of grootouders. Als een tante, oom, neef of nicht de ziekte heeft, is dit even belangrijk.

Als de druk zo hoog is dat de zenuwcellen van het oog ziek worden en afsterven, ontstaat glaucoom. Meestal is de oogdruk dan hoger dan 21 mm Hg. Hoge oogdruk ontstaat als het inwendig oogvocht niet meer goed weg kan langs de afvoerkanaaltjes.

Veel mensen krijgen glaucoom als hun oogdruk hoger is dan 21 mm Hg, maar niet iedereen. Het is dus niet altijd noodzakelijk om onder behandeling te komen als je oogdruk hoger is dan 21 mm Hg. De oogarts kan door bijkomend onderzoek uitmaken of je al een behandeling nodig hebt. Is dit niet het geval, dan moet je wel regelmatig op controle blijven komen. Aan te raden 2 maal per jaar.
De meeste mensen met een oogdruk beneden de 21 mm Hg krijgen geen glaucoom, maar toch kan je glaucoom krijgen bij een zogezegd normale druk. Vaak is een slechte doorbloeding van het oog de oorzaak. Daarom geeft een oogdruk meting alleen, een vals gevoel van veiligheid. De oogarts kan door bijkomend oogonderzoek uitmaken of je zogenaamd “normale druk glaucoom” hebt.

De bijkomende oorzaak van glaucoom, een slechte doorbloeding van het oog, kan je meer beďnvloeden. Zo stop je beter met roken. En een te lage bloeddruk is schadelijker dan een te hoge. Als je behandeld wordt voor hoge bloeddruk, mag je deze dan ook niet té laag laten brengen.

Eens je glaucoom hebt, moet je voor de rest van je leven op controle bij de oogarts blijven. De behandelingen stabiliseren het ziekteproces door de oogdruk te verlagen. Zo wordt verder verlies van gezichtsvermogen tegengehouden, maar genezen doet die oogdruk verlaging niet. Niets garandeert dat je na verloop van tijd geen andere of bijkomende behandeling nodig hebt om blindheid te voorkomen.

Verschillende oogdruppels staan ter beschikking. De oogarts beoordeelt op basis van verschillende factoren welke oogdruppel voor jou de meest geschikte is. Je moet elke dag de druppels in je ogen doen, zonder onderbreking.
Er kan een ooglaser behandeling uitgevoerd worden om de oogdruk weg te nemen. Deze behandeling is pijnloos en vereist geen ziekenhuisopname. De laser maakt microscopisch kleine gaatjes in de afvoerkanaaltjes, zodat het inwendige oogvocht beter weg kan. Dit kan ter vervanging van oogdruppels, of als bijkomende behandeling wanneer oogdruppels onvoldoende resultaat geven. In dat laatste geval moet je de oogdruppels na de behandeling steeds verder gebruiken. Het effect van een laserbehandeling houdt zelden langer dan 3 jaren aan.

Wanneer oogdruppels of laserbehandeling onvoldoende resultaat geven wordt je geopereerd. Er wordt een opening in de oogbal gemaakt waarlangs het teveel aan oogvocht kan ontsnappen naar de bloedbaan. Een operatie kan de oogdruk verlagen voor de rest van het leven.

Wenst u contact met ons op te nemen voor meer informatie of een afspraak in verband met een glaucoom behandeling? Contacteer ons dan via mail info@zien.be of bel ons op het nummer +32 (0)3 828 29 49.

Vorige: CK | Volgende: Implantlens

 Wilt u graag een rondleiding in het Oogcentrum, klik dan hier!
Voorstelling team
Biografie Dr. E. Mertens

Onderhoudskontrakten

Boomsesteenweg 223
2610 Wilrijk
Belgie

E-mail
info@zien.be

Tel.
+32 (0)3/828 29 49

Fax
+32 (0)3/820 88 91