Ooglidcorrectie

of Blepharoplastie

Er is besloten dat U een goede kandidate bent voor het laten uitvoeren van een blepharoplastie of ooglidcorrectie.

1. Voor de ingreep
Twee weken voor de ingreep mag U geen medicatie meer innemen die aspirine bevat onder welke vorm ook (Acenterine, Asa flow, Aspegic, Alka Selzer, Aspro, Dispril, Perdolan, Solupsa, Tampyrine,...) vermits dit het bloed wat kan verdunnen, wat de bloeduitstorting in de oogleden na de operatie kan verergeren. Ook Vitamine E en grote hoeveelheden look kunnen dit teweegbrengen.
Wanneer U op advies van de huisarts of specialist bloedverdunners gebruikt overleg altijd met de deze of U de bloedverdunners mag stoppen.
Als eventuele pijnstiller is een paracetamolpreparaat wel geschikt (Dafalgan, Perdolan Mono. Sanicopyrine,...). Houd er rekening mee dat contactlenzen gedurende een week soms mœilijk worden verdragen. Voorzie dus een bril.

2. De ingreep
Deze ingreep kan uitgevoerd worden op beide bovenste en onderste oogleden tegelijk, maar even vaak worden enkel de bovenste of enkel de onderste oogleden afzonderlijk behandeld. De ingreep maakt eveneens vaak deel uit van een uitgebreidere ingreep zoals een ooglidresurfacing door middel van de Erbium laser. Het doorhangen van de huid van het bovenste ooglid wordt gecorrigeerd door een bovenste blepharoplastie. Hiertoe wordt een ellips overtollige huid weggenomen samen met een stripje kringspier die net onder de huid ligt. Vaak is het bovenste ooglid ook wat opgezet door uitpuiling van onderliggend vet. Dit probleem wordt in dezelfde ingreep verholpen. De ingreep wordt be´ndigd door het sluiten van de huid. Na een zestal dagen is de huid genezen, en wordt het draadje verwijderd.
Ter hoogte van het onderste ooglid is meestal het grootste probleem het uitpuilen van vet. Dit wordt gecorrigeerd door een onderste blepharoplastie. Indien het vet het enige probleem is, en de huid erboven mooi elastisch, dan volstaat het vaak om het vet langsheen de binnenzijde van het ooglid te verwijderen zonder dat er in de huid gesneden hoeft te worden. Dit noemt een transconjunctivale blepharoplastie. De chirurg maakt een sneetje in het slijmvlies aan de binnenzijde van het onderste ooglid, en verwijdert het vet. De inwendige wonde geneest vanzelf op enkele dagen. Het voordeel van deze techniek is dat er geen uitwendig litteken is. Vaak is de huid van de onderste oogleden echter ook verslapt en uitgerokken, en is het nodig deze wat aan te spannen. Dit kan in de meeste gevallen door middel van een aanvullende Erbium Yag laser behandeling van het onderste ooglid. In een klein aantal gevallen wanneer de wallen onder de oogleden te uitgesproken zijn wordt gekozen voor een gewone onderste blepharoplastie, waarbij een sneetje gemaakt wordt nét onder de wimpers, zodat het wondje onopvallend geneest. De huid wordt losgemaakt zodat het vet tevoorschijn komt. Het overtollige vet wordt verwijderd en de huid wordt voorzichtig aangespannen. De wonde wordt dan dichtgemaakt met fijne uitwendige draadjes, welke eveneens na een drietal dagen kunnen verwijderd worden.
Bij sommige mensen is niet enkel de huid van de oogleden verslapt, maar ook het peesje waarmee het ooglid in de oogkas ophangt. Hierdoor verliest het oog zijn jeugdige amandelvorm, het wordt ronder. In uiterste gevallen gaat de onderste ooglidrand naar buiten hangen. Dit laatste noemt ectropion. Om dit na te gaan zal de chirurg bij zijn onderzoek uw onderste ooglid gedurende een paar seconden naar beneden houden, om te zien hoe snel het na loslaten terug op zijn plaats tegen de oogbol komt. Is dit vertraagd, dan zal hij vaak beslissen om de onderste blepharoplastie aan te vullen met een canthopexie. Dit is een aanspanning van het buitenste peesje van het ooglid. Dit verzwaart de ingreep niet, vermits het gebeurt via de insneden gemaakt voor de ooglidcorrectie.
De ingreep gebeurt onder plaatselijke verdoving
De plaatselijke verdoving wordt uitgevoerd door het onderhuids inspuiten van een verdovingsstof met een heel fijn naaldje. U voelt een prikje en heel even een licht branderig gevoel, maar dit ebt bijna onmiddellijk weg. De verdoving blijft anderhalf à twee uur werkzaam.

3. Na de ingreep
Aangezien de ingreep onder plaatselijke verdoving werd uitgevoerd, kan U een halfuurtje nadien naar huis gebracht worden. Zelf met de auto rijden is tegenaangewezen gezien het zicht enigszins belemmerd kan zijn door mogelijke zwelling.

  • Thuis rust U best enkele uren met het hoofd iets hoger dan de romp. Op de oogleden brengt U een propere handdoek aan, en daarop een plastic zakje gevuld met ijsblokjes en water. Dit doet men gedurende een tweetal uren. Zware inspanningen en diep vooroverbuigen zijn tegenaangewezen omdat ze door toename van de bloeddruk nabloedingen kunnen veroorzaken.
  • De zwelling zal de eerste dagen vrij uitgesproken zijn, met een maximum de tweede dag. Na drie à vier dagen is de meeste zwelling verdwenen.
  • Vaak is er een blauwe verkleuring van de oogleden door de vaak onvermijdelijke bloeduitstorting. Deze zal naar beneden zakken, verkleuren naar groen en geel, en uiteindelijk na ongeveer een week verdwijnen.
  • De wonde moet droog blijven tot het verwijderen van de draadjes. Laat U eventueel helpen bij het dagelijks toilet of bij het wassen van het haar. Gestold bloed of korstjes kunnen met een wattendrager en gewoon water worden weggeveegd.
  • De draadjes worden verwijderd door de chirurg na een zestal dagen. Vanaf nu mag U zich schminken, liefst met niet te vettige producten. Een gele tint in de dagcrème helpt de blauwe kleur te verdoezelen. In principe kunt U aan het werk van zodra de meeste zwelling verdwenen is. Gedurende enkele weken voelen de oogleden wat stugger aan. U mag vanaf twee weken na de operatie zelf de littekens wat masseren met de vingertoppen zodat alles sneller soepel wordt.

Een ooglidcorrectie is in principe een pijnloze ingreep.
Mocht U in de periode na de operatie toch een toenemende pijn ondervinden, een uitgesproken opzetting van de oogleden met het gevoel van druk op de oogbol ervaren, minder goed zien, of maakt U zich over eender wat zorgen, aarzel niet ons te contacteren.Print deze brochure

 Wilt u graag een rondleiding in het Oogcentrum, klik dan hier!
Voorstelling team
Biografie Dr. E. Mertens

Onderhoudskontrakten

Boomsesteenweg 223
2610 Wilrijk
Belgie

E-mail
info@zien.be

Tel.
+32 (0)3/828 29 49

Fax
+32 (0)3/820 88 91