Gebruik van botulinum toxine (botox) voor esthetische indicaties

Oogcentrum Dr. E. Mertens Antwerpen

Er is besloten dat U een goede kandidate bent voor het laten uitvoeren van een botulinum toxine injecties.

Werkingsmechanisme van botulinum toxine (botox)
Botox blokkeert de zenuwimpulsen naar kleine gelaatsspieren die mee instaan voor de gelaatsexpressie en die rimpels veroorzaken door een te sterke werking. Botox zorgt voor relaxatie van deze spieren. Na een behandeling, wordt de overliggende huid gladder en worden de rimpels thv de behandelde sterk gereduceerd, de behandelde spieren contraheren normaal, zorgend dat de normale gelaatsmimiek onveranderd blijft.

Is botox veilig ?
Botuline injecties worden al meer dan 10 jaar op een veilige en effectieve manier gebruikt in de oogheelkunde voor verscheidene indicaties waaronder esthetische.

Zijn er contra-indicaties voor het gebruik van botox?
Botox mag niet gebruikt worden bij patiŽnten met veralgemeende spieraandoeningen (vb. myasthenia gravis) en bij gebruik van aminoglycoside antibiotica en spectinomycine.

Zijn er neveneffecten ?
Deze zijn zeldzaam.
Het meest voorkomend is een ecchymosis (blauwe plek) ter hoogte van de injectieplaats. In enkele gevallen kan het toxine migreren naar aanliggende structuren en dit geeft tijdelijk een verzwakking van deze structuren (bijvoorbeeld ptosis van het bovenooglid).
Het risico op neveneffecten is afhankelijk van de plaatsen waar het botulinum toxine wordt ingespoten. Omdat het effect van botox niet blijvend is ook geen enkel neveneffect blijvend. De neveneffecten verdwijnen na 2 tot 4 weken.

Wat zijn de beperkingen van botox ?
Jammer genoeg is botulinum toxine een tijdelijke oplossing voor rimpels.
Het effect van de behandeling duurt 3 tot 6 maanden. Zodoende moet de behandeling 2 a 3 maal per jaar herhaald worden wil het effect behouden blijven. Studies tonen aan dat de tijdsduur van het effect van een behandeling toeneemt met het aantal behandelingen. Zodat over tijd je minder behandelingen per jaar zult nodig hebben om hetzelfde effect te behouden.

Hoe verloopt een behandelingssessie ?
Het gebruik van botox voor esthetische doeleinden is een veilige procedure.
Er wordt gebruik gemaakt van kleine micronaalden waardoor een hele kleine hoeveelheid botox heel precies en lokaal wordt ingespoten in de vooraf bepaalde locaties. Omdat de naald zo fijn is en er slechts een kleine hoeveelheid vloeistof wordt ingespoten is deze behandeling niet pijnlijk. De meeste mensen vergelijken de injecties met een muggensteek. Voor deze behandeling is geen sedatie of locale verdoving noodzakelijk. Men kan dus onmiddellijk na de behandeling zijn dagelijkse activiteiten verderzetten.

Nabehandeling
Om het effect van het botulinum toxine te optimaliseren dient de patiŽnt de eerste 4 dagen de spieren die behandeld zijn te activeren (= krachtig fronsen van het voorhoofd) en dit minstens 4 maal per dag.
Het effect is meestal merkbaar na 1 week met een maximum effect na 2 tot 3 weken.


Print deze brochure

 Wilt u graag een rondleiding in het Oogcentrum, klik dan hier!
Voorstelling team
Biografie Dr. E. Mertens

Onderhoudskontrakten

Boomsesteenweg 223
2610 Wilrijk
Belgie

E-mail
info@zien.be

Tel.
+32 (0)3/828 29 49

Fax
+32 (0)3/820 88 91