Hoe krijg je droge ogen? En wat als oogdruppels niet helpen?

Misschien heb je er al eens last van gehad, branderige ogen of ogen die vermoeid aanvoelen of tranen. Dit kan een teken zijn dat je droge ogen hebt. Droge ogen kunnen zich op veel verschillende manieren uiten: je ogen kunnen geïrriteerd geraken bij wind of rook of ze worden snel rood. Daarnaast kan je last hebben van wazig zicht of gevoeligheid voor fel licht.

Hoe ontstaan droge ogen?

Hoe komt dit nu precies? Gemiddeld knipperen we zo’n 15 keer per minuut met onze ogen om ze vochtig te houden. Bij het bevochtigen wordt er een laagje traanvocht over het oog verspreid, deze laag wordt ook wel de traanfilm genoemd. Wanneer er onvoldoende traanvocht wordt geproduceerd bestaat de kans dat je last krijgt van droge ogen. Ook wanneer de traanfilm te snel verdampt worden je ogen onvoldoende bevochtigd.

Hoe ziet de traanfilm eruit?

Het laagje traanvocht of de traanfilm bestaat uit drie laagjes. De buitenste laag is opgebouwd uit vet dat wordt aangemaakt door talgkliertjes in de ooglidrand. Dit vetlaagje moet voorkomen dat het traanvocht te snel verdampt en de ogen uitdrogen. De middelste laag wordt ook wel de waterige laag genoemd. Het vocht van die laag wordt aangemaakt door de traanklier in het ooglid. De binnenste laag bestaat dan weer volledig uit slijm. Dit slijmlaagje zorgt ervoor dat de middelste laag gelijkmatig over het oog verdeeld wordt en goed vastgehecht blijft aan het hoornvlies.

Wat is nu precies de oorzaak van droge ogen?

Droge ogen is een veelvoorkomend ouderdomsverschijnsel. Bij het ouder worden werken de traankliertjes minder goed en wordt er te weinig traanvocht aangemaakt. Ook door regelmatig gebruik van medicatie zoals antidepressiva, antiallergica en bloeddrukverlagers kan je last krijgen van droge ogen.

Daarnaast spelen ook omgevingsfactoren een grote rol. Luchtvervuiling of sterke luchtstromingen door airconditioning of een openstaand raam tijdens het autorijden kunnen je ogen uitdrogen. Langdurig naar een computer- en/of tablet kijken kan ook droge ogen veroorzaken, iets wat vandaag steeds vaker voorkomt. Ten slotte kan ook de beschadiging van de gevoelszenuw van het oog, na een infectie (bv. herpes), leiden tot droge ogen. En het dragen van contactlenzen.

Wat doe je eraan?

Als je last hebt van droge ogen is het belangrijk om je ogen goed te hydrateren. Je kan dat op verschillende manieren doen. Een eerste is via oogdruppels, om de hoeveelheid traanvocht te doen toenemen.

Een tweede optie is het kanaaltje dat het traanvocht afvoert verstoppen. Op die manier kunnen de tranen het oog langer bevochtigen. Dit kan met behulp van een traanplug, dit is een stop die lijkt op een klein champagnekurkje, maar niet zichtbaar is in het oog.

Het laatste alternatief is het verbeteren van de kwaliteit van het traanvocht. Dit kan via verschillende behandelingen. Bij 90% van de patiënten bereikt de ‘Intense Pulsed Light’-behandeling, een soort lichttherapie, een succesvol resultaat. Hierbij werkt warm licht in op de olieachtige traankliertjes, waardoor de olie-of vetlaag vloeibaarder wordt. Deze behandeling verbetert ook de bloedcirculatie en dat heeft een ontstekingsremmend effect op de klieren en oogleden.

Een andere manier om verharde olie in de klieren van het ooglid vloeibaar te maken is via warmtebehandeling. Ook een stoombril-behandeling kan een oplossing bieden. Een stoombril verwarmt de klieren in het ooglid tot 40 graden, waardoor de harde olie in verstopte klieren smelt. Daarna worden de oogleden gemasseerd om de klieren volledig vrij te maken. Voor mensen die regelmatig last hebben van bacteriële ooglidrandinfecties wordt Blephex aangeraden. Met deze behandeling reinig je de ooglidranden.

Ten slotte, ook voedingssupplementen kunnen helpen om de gezondheid van de ogen te verbeteren en te ondersteunen. Omega-3-vetzuren bijvoorbeeld kunnen helpen om de uitdroging van de ogen te verhinderen en om oogontstekingen te onderdrukken.

Let wel, om een goed resultaat te bekomen is een doorgedreven en langdurige behandeling nodig. Daarom worden er vaak verschillende behandelingen tegelijkertijd voorgeschreven.