• Boomsesteenweg 223, 2610 Wilrijk

  • +32 3 828 29 49

  • info@zien.be

Staar of Cataract

Waarom een cataractoperatie?

Cataract of staar is de vertroebeling van de eigen ooglens. De laatste jaren is veel vooruitgang geboekt in de behandeling en onze oogartsen kunnen meestal reeds een oplossing aanbieden zodra u klachten krijgt. Een bril en oogdruppels kunnen de waas niet wegnemen. De enige oplossing voor cataract is het verwijderen van de troebele ooglens en de plaatsing van een kunstlens. Een cataractoperatie gebeurt via een een korte opname of daghospitalisatie.

Verloop van de cataractoperatie

Voorafgaand aan de cataractoperatie vindt een uitgebreid onderzoek plaats. Vervolgens kan de operatie ingepland worden. Hierbij maken we gebruik van de modernste technieken, zodat de operatie veilig en efficiënt verloopt. De tendens is plaatselijke verdoving en druppelverdoving, en patiënten verblijven dankzij de huidige techniek slechts 2 tot 3 uur in het oogcentrum. Het zicht aan het aangetaste oog kan bijna ogenblikkelijk verbeteren, maar iedereen herstelt op eigen tempo. Als u voor een algemene anesthesie kiest, verblijft u ongeveer een halve dag in de oogkliniek.

Er zijn verschillende manieren om de cataract te verwijderen. Meestal duurt de operatie zelf minder dan een 15-tal minuten. We hanteren hierbij de standaardmethode Faco, waarbij het achterste deel van het kapsel – het zakje waar de eigen ooglens in zit – intact blijft. De chirurg brengt via een kleine opening een hol buisje aan dat met zeer hoge snelheid trilt in de cataract. Deze trilling breekt de ooglens in kleine stukjes, die door het buisje worden weggezogen. Tegenwoordig plaatsen we steeds een implantlens. De laatste evolutie is opereren zonder enige draadjes, en dit is mogelijk dankzij een plooilens. Als primeur in België is in ons oogcentrum sinds 2012 een lensvervanging mogelijk zonder dat er een scalpel aan te pas komt, en de implantlens nog nauwkeuriger wordt geplaatst.

Soorten implantlenzen

Hier geven we een overzicht van de soorten implantlenzen.

  1. Monofocale, plooibare implantlens

Met deze lens zal u meestal geen vertebril meer nodig hebben. Enkel een bril voor het zicht tot 1 meter: voor lezen, handwerk, koken, eten, prijzen in de winkel, gsm enz. Deze lens wordt gedeeltelijk terugbetaald door het ziekenfonds.

  1. Trifocale, plooibare implantlens

Deze lens geeft u een goed zicht in de verte, een goed leeszicht op 30 à 40 centimeter en op een afstand van 70 à 80 centimeter (middenafstand: prijzen in de winkel, dashboard, computer, gsm…). In het begin moeten de hersenen wennen aan de nieuwe situatie van de ogen. Vergeet ook niet voldoende licht te gebruiken bij het lezen. Deze lenzen kunnen de eerste 3 maanden uitstraling rond lichtpunten geven. Na 6 maanden tot 1,5 jaar zullen ze zo goed als verdwenen of veel minder storend zijn. De operatie wordt terugbetaald door het ziekenfonds. Maar deze implantlens zelf – die 1.300 euro kost – wordt niet terugbetaald door het ziekenfonds noch door de hospitalisatieverzekering. 

Het is in 10% van de gevallen mogelijk dat er voor kleine letters toch nog een leesbril gedragen moet worden. Het gebruik van deze leesbril is echter zeer beperkt (bv. voor zeer kleine druk, bij slechte verlichting of bij werken aan een computerscherm). Deze behandeling is blijvend. De implantlens heeft immers een vaste leescorrectie die niet verandert door de jaren heen.

  1. Torische, plooibare implantlens

Mensen met een astigmatisme of cilinderafwijking hebben een hoornvlies dat in één richting meer gekromd is dan in de andere. Hierdoor ontstaat een vervormd beeld en zien ze zowel op een afstand als dichtbij minder goed. Het astigmatisme kan worden verholpen met een torische implantlens.

Een afspraak maken?

Dit kan rechtstreeks via de online agenda van onze artsen

Urgentie?

Contacteer ons secretariaatMeer informatie nodig?

Informeer u met onze brochures

Adres

  • Boomsesteenweg 223, 2610 Wilrijk
  • +32 3 828 29 49
  • info@zien.be

Contactformulier

Facebook