• Boomsesteenweg 223, 2610 Wilrijk

  • +32 3 828 29 49

  • info@zien.be

Floaters

Cataract druppels

Floaters of zwarte vlekjes in de ogen

Wat zijn floaters?

Lijken er soms vliegjes of spinnenwebben in uw gezichtsveld te zweven? Het fenomeen heet ‘floaters’ of ‘zwevende vlekjes’. Met een pijnloze en risicoloze laserbehandeling doen de oogartsen van Medipolis de vlekjes verdwijnen of verminderen.

Bekijk hier een video met een zicht zonder en met floaters.

Met floaters

Met floaters

Zonder floaters

Zonder floaters

Hoe ontstaan floaters, zwarte vlekjes of glasvochtvertroebeling?

Het oog is als een bol opgebouwd met aan de voorzijde de lens en aan de achterzijde het netvlies. De oogbol is opgevuld met helder glasvocht. In dat glasvocht zitten steeds onzuiverheden die u ziet rondzweven in de vorm van vlekjes, slierten of spinnenwebben. Met het ouder worden kan het glasvocht in het oog vertroebelen en worden deze onzuiverheden beter zichtbaar.

Naast veroudering zijn er nog andere oorzaken van glasvochttroebeling. Mensen met bijziendheid krijgen bijvoorbeeld makkelijker verdichtingen in het oogvocht.

Is dit herkenbaar?

Neem dan contact op met het secretariaat van Medipolis Eye Center (Antwerpen, Wilrijk)

Lees ook: Zwevers in de ogen

Wanneer zijn floaters niet onschuldig?

Meestal zijn floaters onschuldig, maar soms wijzen ze op een oogaandoening en is een behandeling aangewezen. Dr. Mertens van Medipolis Eye Center benadrukt dat floaters niet afgedaan mogen worden als een futiliteit. Het kan een echte handicap zijn wanneer er continu storende zwarte vliegjes in uw gezichtsveld wiebelen. Ook als u geen oogaandoening hebt, is het dus begrijpelijk dat u kiest voor een behandeling bij de oogarts.

Voorafgaand oogheelkundig onderzoek

De oogarts zal in het oog kijken om het netvlies en het glasvocht te beoordelen. Hiervoor wordt de pupil zo wijd mogelijk gemaakt met druppels. Rijden met de wagen is daarna niet mogelijk gedurende minstens drie uur.

Soms kan het netvlies niet goed worden beoordeeld. Met behulp van echoapparatuur beoordeelt de oogarts of het netvlies los heeft gelaten. Dit onderzoek is pijnloos en ongevaarlijk.


Bij een achterste glasvochtloslating is behandeling niet nodig en ook niet mogelijk. De zwevende vlekjes zullen na verloop van tijd minder hinderlijk worden, maar verdwijnen meestal niet helemaal. De lichtflitsen houden meestal vanzelf op. Als er verder geen netvliesproblemen zijn, verbetert het zicht langzaam.

Pijnloze laserbehandeling om zwarte vlekjes te laten verdwijnen of te verminderen

Behandeling met vitreolysis

De behandeling heet ‘vitreolysis’ of ‘floater laser treatment’. Door mini-impulsen met laserstralen worden de floaters tot kleine gasbelletjes verdampt en de glasvochtslierten afgebroken. De zwarte vlekjes zullen verdwijnen of verminderen.

Elk oog wordt afzonderlijk behandeld en 30 à 40 minuten voor de laserbehandeling gedruppeld om de pupil te vergroten.

Net voor de behandeling worden er oogdruppels toegediend om de ogen licht te verdoven. Een contactlens wordt dan op het oog aangebracht en laserstralen worden door een speciaal ontworpen microscoop gestuurd.

Tijdens de behandeling zal u wellicht kleine donkere vlekjes of schaduwen zien. Dit komt omdat de floaters tot kleine gasbelletjes worden opgelost. Deze luchtbelletjes lossen snel op en worden in het glasvocht opgenomen.

Deze behandeling is volledig pijnloos. Na de behandeling moet u zich laten begeleiden door een chauffeur. Na de behandeling kunt u weer uw dagelijkse activiteiten uitvoeren.
 
Voor de vitreolyse

Voor de vitreolyse

Na de vitreolyse

Na de vitreolyse

Wat kost een behandeling tegen zwarte vlekjes (floaters)? 

Bekijk hier onze tarieven

Een afspraak maken met een van onze oogartsen?

Meer informatie nodig?

Lees hier onze brochures

Contact

  • Boomsesteenweg 223, 2610 Wilrijk
  • +32 3 828 29 49
  • info@zien.be

Antwerpen | Berchem | Wilrijk | Schelle 

Hoboken | Reet | Hove | Kontich | Mortsel

Mail ons

Social