• Boomsesteenweg 223, 2610 Wilrijk

  • +32 3 828 29 49

  • info@zien.be

Floaters

Cataract druppels

Floaters of zwarte plekjes in de ogen

Het oog is als een bol opgebouwd met aan de voorzijde de lens en aan de achterzijde het netvlies. De bol is opgevuld met een heldere gelei, dit is het glasvocht. Met het ouder worden kan het glasvocht in het oog vertroebelen en kunnen er kleine vlekjes in dit vocht ontstaan. Die ziet u als zwevende zwarte vlekjes, beter gekend als ‘zwarte vliegjes’
of in het Engels ‘floaters’.
Soms hebben zwevers echter een andere oorzaak.

Wat zijn floaters?

Zwarte zwevende vlekjes, puntjes of draadjes, vooral bij een heldere achtergrond (bijv. een computerscherm, een wit vlak, …)

De zwevers kunnen in één oog of in beide ogen aanwezig zijn.

De zwarte vlekjes zitten niet op één plek, maar ze bewegen iets langzamer mee met de richting waar men naar kijkt. Ze keren min of meer steeds naar dezelfde plaats terug.

Oorzaken

Normaal glasvocht bevat altijd kleine onzuiverheden. Dit zien we als puntjes, cirkels, sliertjes, spinnenwebben enz.

De meest voorkomende oorzaak is veroudering. Met het ouder worden (vanaf de leeftijd van 45-60 jaar) verandert de concentratie van de onregelmatigheden in het glasvocht geleidelijk. Zo worden de zwevers beter zichtbaar.

Dit is meestal een onschuldig fenomeen dat wel hinderlijk kan zijn, maar soms ook kan wijzen op een oogaandoening. Zo hebben bijziende mensen meer aanleg tot het ontstaan van verdichtingen in het glasvocht.

Wanneer zijn floaters niet onschuldig?

Oogontsteking
Indien floaters gepaard gaan met ontstekingsverschijnselen zoals een rood oog, duidelijk verminderd zicht en pijnlijke lichtschuwheid, kan dit wijzen op een oogontsteking (uveïtis).

Scheurtje in het netvlies
Indien je plots meer zwevende vlekjes, een grotere vlek of een waas ziet, lichtflitsen waarneemt of last krijgt van verminderd zicht, kan dit wijzen op een scheurtje in het netvlies. Vroege opsporing van een netvliesscheur is heel belangrijk om het gezichtsvermogen te behouden.

Netvliesloslating
Indien floaters acuut ontstaan zijn en indien er aan de rand van het gezichtsveld een donkere grijze, niet meebewegende vlek waargenomen wordt (net alsof men tegen een gordijn aankijkt), kan dit wijzen op een netvliesloslating.

Glasvochtbloeding
Indien de floaters plots ontstaan en het gezichtsvermogen ineens verslechtert met zwarte in plaats van doorzichtige vlekjes en slierten, gaat het mogelijks over een glasvochtbloeding (bijvoorbeeld bij diabetespatiënten).

Herkenbaar?
In dat geval is het aangewezen om dringend contact op te nemen met ons oogcentrum.

Contacteer ons

Onderzoek en behandeling floaters

Voorbereiding

Hoe worden floaters behandeld? De oogarts zal in het oog kijken om het netvlies en het glasvocht te beoordelen. Hiervoor is het nodig dat de pupil eerst zo wijd mogelijk wordt gemaakt met behulp van oogdruppels. Het rijden met de wagen is daarna niet mogelijk gedurende minstens drie uur.

Soms kan het netvlies niet goed worden beoordeeld door bijvoorbeeld een bloeding in het glasvocht of een troebele lens (staar). Met behulp van echo-apparatuur kan dan worden vastgesteld of het netvlies los heeft gelaten. Dit onderzoek is pijnloos en ongevaarlijk.

Bij een achterste glasvochtloslating is behandeling niet nodig en ook niet mogelijk. De zwevende vlekjes zullen in de loop van de tijd minder hinderlijk worden, maar verdwijnen meestal niet helemaal. De lichtflitsen houden meestal vanzelf op als het glasvocht niet meer aan het netvlies trekt. Als er verder geen netvliesproblemen werden vastgesteld, zal een verminderd zicht vaak langzaam weer verbeteren.

Behandeling van floaters met vitreolysis (floater laser treatment)

Vitreolysis heeft tot doel een “functionele verbetering” te geven. Dat betekent dat u weer normale dagelijkse activiteiten kan uitvoeren zonder gehinderd te worden door glasvochttroebeling of floaters.

Door toepassing van nanoseconde impulsen met laserstralen worden de floaters verdampt en de glasvochtslierten afgebroken met als uiteindelijk resultaat dat de zwarte vlekjes verdwijnen en/of verminderd worden zodat deze het zicht niet langer hinderen.

Vitreolysis wordt tijdens een raadpleging uitgevoerd. Elk oog wordt afzonderlijk behandeld en 30-40 minuten voor de lasertherapie gedruppeld om de pupil te vergroten.

Je laten begeleiden door een chauffeur is dan ook noodzakelijk na deze behandeling. Net voor de behandeling worden er oogdruppels toegediend om een lichte verdoving te bekomen. Een contactlens wordt dan op het oog aangebracht en laserstralen worden door een speciaal ontworpen microscoop gestuurd.

Tijdens de behandeling zal je wellicht kleine donkere vlekjes of schaduwen opmerken. Dit komt omdat de floaters tot kleine gasbelletjes worden opgelost. Deze luchtbelletjes lossen snel op en worden in het glasvocht opgenomen. Deze behandeling is volledig pijnloos.

Voor de vitreolyse

Na de vitreolyse

Wat kan ik verwachten na de behandeling?

Het is mogelijk dat u meteen na de behandeling kleine, donkere spikkels in het onderste deel van uw gezichtsveld waarneemt. Dit zijn kleine luchtbelletjes die vanzelf na een korte tijd zullen oplossen.

Mogelijks kan u meteen na de behandeling lichte irritatie of tijdelijk wazig licht ondervinden. Hierna dient u geen extra oogdruppels te gebruiken.

Voor

Na

Een afspraak maken?

Dit kan rechtstreeks via de online agenda van oogartsen :

Urgentie?

Contacteer ons secretariaatMeer informatie nodig?

Informeer u met onze brochures

Adres

  • Boomsesteenweg 223, 2610 Wilrijk
  • +32 3 828 29 49
  • info@zien.be

Contactformulier

Facebook