• Boomsesteenweg 223, 2610 Wilrijk

  • +32 3 828 29 49

  • info@zien.be

Lensvervanging

Waarom een lensvervanging?

Vanaf de leeftijd van 50 jaar verliest uw natuurlijke lens haar soepelheid deels of volledig. Naast de vertecorrectie heeft u dan vaak ook nog eens een leesbril nodig. Het is ook mogelijk dat u tot nu toe geen enkel hulpmiddel nodig had en dat u alleen een leesbril gebruikt. Bij de lensvervanging wordt de eigen natuurlijke lens vervangen door een kunstlens die het oog weer de mogelijkheid geeft om scherp te stellen voor veraf, middenafstand en dichtbij. 

Verloop van een lensvervanging

Voorafgaand aan de lensvervanging vindt een uitgebreid onderzoek plaats. Vervolgens kan de lensvervanging ingepland worden. De behandeling duurt ongeveer een 10-tal minuten per oog en wordt uitgevoerd onder lokale verdoving met druppels. Er komen dus geen naalden aan te pas.

Indien gewenst is een volledige verdoving ook mogelijk. In ongeveer 10% van de gevallen is het mogelijk dat er toch nog een leesbril voor kleine letters gedragen moet worden. Bij deze ingreep kiest de oogarts de implantlens die het beste past bij uw wensen, rekening houdend met uw beroep, dagelijkse bezigheden, hobby’s, sportactiviteiten enz.

Deze behandeling is blijvend in tegenstelling tot andere waar de natuurlijke lens behouden blijft. De implantlens heeft namelijk een vaste leescorrectie die niet verandert doorheen de jaren. Hierbij wordt de klok niet alleen teruggedraaid, maar ook stilgezet. 

Soorten implantlenzen

Hier geven we een overzicht van de soorten lenzen.

  1. Lara, Trifocale EDOF lens

Deze lens geeft u een goed zicht in de verte en een goed leeszicht vanaf 40 à 50 centimeter. De tussenafstand – onder andere bij computergebruik, prijzen in de winkel – kunnen wat moeilijker te lezen zijn. Misschien heeft u hiervoor een leesbril van +1 tot +1.50 nodig. Met een laptop zult u minder hinder ondervinden. Deze lenzen kunnen de eerste 3 maanden wat uitstraling rond lichtpunten geven. Na 6 maanden tot 1,5 jaar zullen deze kringen zo goed als verdwenen of veel minder storend zijn. De oorzaak hiervan is dat de hersenen moeten wennen aan de nieuwe situatie van de ogen.

  1. Fine Vision, tri-focale lens

Deze lens geeft u een goed zicht in de verte, een goed leeszicht op 30 à 40 centimeter en op een afstand van 70 à 80 centimeter. Een leesbril van +1 kan nodig zijn bij zeer langdurig lezen. In het begin is het wennen aan de afstand waarop u goed kunt lezen. Dit wordt de volgende maanden steeds makkelijker. Vergeet ook niet voldoende licht te gebruiken bij het lezen. Deze lenzen kunnen de eerste 3 maanden uitstraling rond lichtpunten geven. Na 6 maanden tot 1,5 jaar zullen deze kringen zo goed als verdwenen of veel minder storend zijn. De oorzaak hiervan is dat de hersenen moeten wennen aan de nieuwe situatie van de ogen.

  1. Astigmatisme of cilinderbehandeling, torische lensimplant

Bij astigmatisme worden de lenzen speciaal op maat gemaakt om de beste gezichtsscherpte te verkrijgen. Als primeur in België is in ons oogcentrum sinds 2012 een lensvervanging mogelijk zonder dat er een scalpel aan te pas komt, en de implantlens nog nauwkeuriger wordt geplaatst. 

Een afspraak maken?

Dit kan rechtstreeks via de online agenda van oogartsen :

Urgentie?

Contacteer ons secretariaatMeer informatie nodig?

Informeer u met onze brochures

Adres

  • Boomsesteenweg 223, 2610 Wilrijk
  • +32 3 828 29 49
  • info@zien.be

Contactformulier

Facebook