• Boomsesteenweg 223, 2610 Wilrijk

  • +32 3 828 29 49

  • info@zien.be

Maculadegeneratie

Maculadegeneratie (AMD of LMD) is een aandoening van het centrale gedeelte van het netvlies. Dit deel van het netvlies, de macula, zorgt voor het waarnemen van kleine details. Vaak wordt maculadegeneratie ‘slijtage’ van het netvlies of netvliesveroudering genoemd. Wat veroorzaakt maculadegeneratie?

Wat is maculadegeneratie?

Zoals in een fototoestel de film of de sensor de lichtgevoelige laag is, zo is het netvlies de lichtgevoelige laag van het oog. Alleen de macula is in staat tot echt scherp zien. Dit wordt mogelijk gemaakt door de aanwezigheid van een grote concentratie aan contrast- en kleurzien cellen (de kegeltjes). Het overige deel van het netvlies zorgt voor het perifere zien en het nachtzicht en heeft dan ook de grootste concentratie aan staafjes en minder kegeltjes.

Bewegingen kunnen met dit deel van het netvlies juist wel goed onderscheiden worden. De staafjes zijn dus verantwoordelijk voor het gezichtsveld.
Het afsterven van de kegeltjes wordt maculadegeneratie genoemd. Het scherp zicht verdwijnt en er blijft midden in het beeld een vlek achter.

Zicht met maculadegeneratie

Zicht met maculadegeneratie

Zicht zonder Maculadegeneratie

Normaal zicht

Wat zijn de oorzaken van maculadegeneratie? 

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)

Deze vorm komt het meeste voor. De leeftijdsgebonden maculadegeneratie begint meestal na het vijftigste levensjaar. In de Westerse wereld is LMD de belangrijkste oorzaak van een blijvende achteruitgang van het gezichtsvermogen bij mensen boven de 65 jaar.

De ‘droge’ LMD

Deze vorm begint als kleine bleekgele afzettingen, ‘drusen’ genoemd, die zich beginnen op te hopen in de macula. Het optreden van deze drusen gaat gepaard met een vermindering van het aantal kegeltjes in de macula, waardoor het zicht zal verminderen. Dit is een sluipend en zeer langzaam verlopend proces, waarbij het vele jaren kan duren voordat het scherp zien achteruit gaat. Gewoonlijk zijn beide ogen min of meer gelijk aangedaan.

Het is bij de droge LMD belangrijk dat je in de gaten houdt of er vertekening optreden in de beelden van de omgeving zoals een bocht in een raamkozijn of regel van een schrift. Dit kan wijzen op het ontstaan van de ‘natte’ vorm.

De ‘natte’ LMD

Deze vorm van LMD wordt ook wel exsudatieve LMD, schijfvormige LMD of ziekte van Junius-Kuhnt genoemd. Bij natte LMD verloopt het verlies van het gezichtsvermogen veel sneller. Deze ontstaat als bloedvaatjes achter de macula gaan groeien, waarbij vocht en/of een bloeding onder het netvlies terechtkomt. Deze lekkage beschadigt de lichtgevoelige cellen in het netvlies, wat een snelle en ernstige achteruitgang van het gezichtsvermogen veroorzaakt. Uiteindelijk ontstaat er een litteken in de macula met verlies van het centrale zien als gevolg. Opvallend is dat het andere oog nog lange tijd goed kan blijven.

Een afspraak maken?

Dit kan rechtstreeks via de online agenda van oogartsen :

Urgentie?

Contacteer ons secretariaatMeer informatie nodig?

Informeer u met onze brochures

Contact

  • Boomsesteenweg 223, 2610 Wilrijk
  • +32 3 828 29 49
  • info@zien.be

Antwerpen | Berchem | Wilrijk | Schelle 

Hoboken | Reet | Hove | Kontich | Mortsel

Mail ons

Social