• Boomsesteenweg 223, 2610 Wilrijk

 • +32 3 828 29 49

 • info@zien.be

Ooglasercorrectie

Cataract druppels

Waarom een ooglasercorrectie?

Met onze ooglasercorrecties maken we het dragen van een bril of contactlenzen overbodig. Dit voor de correctie van bijziendheid (correcties van -1 tot maximum -8 dioptrie), verziendheid (correcties van +1 tot +4 dioptrie) of astigmatisme (cilinderafwijking van -2 tot -6). Een leesbril kan echter niet behandeld worden met laser. Dit wil zeggen dat personen vanaf 45 jaar die een laserbehandeling krijgen, nadien nog een leesbril nodig hebben.

Verloop van een ooglasercorrectie

Voorafgaand aan de ooglasercorrectie vindt een uitgebreid onderzoek plaats. Vervolgens kan de laserbehandeling ingepland worden. U kunt kiezen tussen verschillende laserbehandelingen. Het verschil zit ‘m in de plaats waar de laserbehandeling wordt toegepast.

Bij PRK/EpiLASIK bijvoorbeeld wordt de behandeling aan de oppervlakte uitgevoerd. Bij de LASIK-methode wordt een flapje gemaakt in de diepere laag van het hoornvlies met een mesje of laser en vervolgens opengeklapt. Bij SMILE werkt de femtosecondelaser rechtstreeks in het hoornvlies zonder een flapje te maken.

Soorten laserbehandelingen

Hier geven we een overzicht van de soorten laserbehandelingen.

 1. PRK of EpiLASIK
  Bij deze behandeling wordt het oppervlakkig laagje van het oog eerst verwijderd om vervolgens de excimerlaser zijn werk te laten doen. Daarom wordt er onmiddellijk nadien een therapeutische contactlens op het oog geplaatst om het wondje te beschermen. Nadien is het aan te raden de ogen gedurende ongeveer 3 dagen of 72 uur zo veel mogelijk gesloten te houden. Tijdens die dagen gaan de ogen branden, prikken, tranen en kunt u moeilijk licht verdragen, zodat televisie kijken of een boek lezen niet mogelijk is.

  Dr. E. Mertens heeft in samenwerking met 19 vermaarde buitenlandse topchirurgen de EpiLASIK-methode op punt gesteld. Hierbij wordt enkel het meest oppervlakkige laagje (het epitheel, dat slechts 10% van de dikte van het hoornvlies uitmaakt) van het hoornvlies losgemaakt. Terwijl het visueel resultaat blijvend is bij zowel LASIK als EpiLASIK, is het flapje bij EpiLASIK slechts tijdelijk, namelijk enkel tijdens het genezingsproces. Het groeit volledig terug vast in minder dan een week tijd, dit in tegenstelling tot het flapje bij de klassieke LASIK-behandeling. Ook sportbeoefenaars met een groot risico op oogletsels (boksen, judo, karate, kickboksen, e.d.) kunnen zonder problemen deze behandeling ondergaan.
 1. Femto-LASIK
  Bij deze behandeling wordt de volledige procedure uitgevoerd met een laser. Het verschil met de gewone LASIK-behandeling zit ‘m in het maken van het flapje. Het ‘flapje’ of ‘oppervlakkige laagje’ wordt hierbij losgemaakt met de zogenaamde femtosecondelaser in plaats van met een mesje. Hierdoor kan een nog hogere nauwkeurigheid worden bereikt met als voordelen veiligheid, betere zichtkwaliteit, minder droge ogen en een eindresultaat waarbij er minder kans is op een herbehandeling (< 0,3%). Deze behandeling wordt als eerste keuze aangeboden in ons oogcentrum, vanwege de talloze voordelen.
 1. SMILE
  ‘SMILE’ staat voor ‘Small Incision Lenticular Extraction’. Deze nieuwe techniek – die enkel mogelijk is met de Visumax femtosecondelaser – is de minst invasieve en pijnloze laserbehandeling die vandaag mogelijk is. Hierbij wordt eerst een klein schijfje in het intacte hoornvlies losgemaakt met de laser. Dit schijfje wordt vervolgens door een kleine opening verwijderd. Het grote voordeel van ‘SMILE’ is dus het feit dat de behandeling plaatsvindt zonder flapje. Zo is er geen kans op verschuiven van de flap of plooitjes in de flap.

Een afspraak maken?

Dit kan rechtstreeks via de online agenda van oogartsen :

Urgentie?

Contacteer ons secretariaatMeer informatie nodig?

Informeer u met onze brochures

Adres

 • Boomsesteenweg 223, 2610 Wilrijk
 • +32 3 828 29 49
 • info@zien.be

Contactformulier

Facebook